Artikel Asli: http://ipanrock.blogspot.com/2011/03/cara-membuat-judul-blog-bergerak.html#ixzz1IezVg4BJ

My Followers

Saturday, December 12, 2009

Kerdilnya Diri Ini..

Semester baru telah pun bermula. Sebagai seorang student architecture memang tidak dapat lari daripada projek, assignment dan sebagainya. 1st project ini merupakan projek berkumpulan yang terdiri daripada 3 orang ahli bagi setiap kumpulan. Tetapi bukan projek itu yang ingin difokuskan dalam post kali ini. Apa yang ingin disampaikan sangat berkaitan dengan diri kita yang bergelar seorang pelajar dan hamba-Nya di muka bumi ini... Ianya bukanlah bertujuan untuk menasihati rakan2 semata-mata, tetapi lebih daripada itu sebagai peringatan kepada diri saya sendiri yang sangat kerdil di sisi rakan-rakan, masyarakat, apatah lagi di sisi-Nya sebagai seorang hamba...

“Dari bumilah Kami ciptakan kamu, dan ke dalamnya Kami akan menggembalikan kamu dan daripadanya pula Kami akan mengeluarkan kamu sekali lagi” (Thaahaa: 55)

Ketika engkau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi, Allah sudah membuka matamu dan memanggil dengan namamu.. Ingat bahawa dimanapun engkau atau kemanapun engkau mengadap.. ALLAH TAHU! Sebuah hadis Nabi Muhammad s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

"Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail:

Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati. Golongan ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.

1 hari = 24 jam = 1440 minit 1440 minit / 70 = 20.571 minit
Ini bermakna malaikat maut menziarahi kita setiap 21 minit..

Sedar tidak sedar disebalik kesibukan kita mentelaah matapelajaran, menyiapkan assignment, mendesign, buat model, mock-up dan sebagainya, kita sentiasa diziarahi oleh "pelawat" pada setiap hari, maka mari kita sama-sama persiapkanlah diri, dan tingkatkan amal, insyaAllah berjaya...

Marilah kita bersama-sama menghayati gambar-gambar di bawah ini... Lihatlah dengan mata hati, betapa kerdilnya diri kita ini jika dibandingkan dengan mereka...

Lihat gambar-gambar di bawah ni terasa berdosanya diri ini meremehkan suruhan Allah dan mementingkan urusan-urusan lain melebihi segala-galanya...
Semoga semester ini akan menjadikan kita semua lebih matang untuk berfikir dan bertindak.. Jadi, untuk mencapai kejayaan di dunia dan di akhirat, segalanya bergantung pada diri kita sendiri sebagaimana yang disebut dalam al-Quran Kareem, ”Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum berkenaan berusaha mengubah nasib mereka”..

Wallahualam..
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...