Artikel Asli: http://ipanrock.blogspot.com/2011/03/cara-membuat-judul-blog-bergerak.html#ixzz1IezVg4BJ

My Followers

Monday, June 15, 2009

PEMIMPIN DALAM ISLAM

Alhamdulillah pada hujung minggu baru-baru ini iaitu pada 12-14 Jun, saya berkesempatan mengikuti Tamrin Qiyadi Kebangsaan 2009 anjuran PKPIM, bertempat di Maahad as-Sofa, Rembau, Negeri Sembilan. Tamrin Qiyadi ini bolehlah didefinisikan sebagai Kem Kepemimpinan untuk membentuk pemimpin-pemimpin pada masa hadapan, InsyaAllah.

Sebahagian peserta-peserta dan Sekretariat-sekretariat PKPIM Pusat.

Pelbagai slot-slot menarik yang diselitkan dalam modul kem pada kali ini dan kebanyakannya diisi dengan slot-slot yang berbentuk ceramah yang boleh dikatakan menarik. Saya mengatakan menarik kerana kesemua ceramah disampaikan oleh penyampai-penyampai yang berwibawa seperti Sdr. Helmi Ramli (Presiden PKPIM), Tuan Hj. Yusri Mohamad (Presiden ABIM), Sdr. Mohd Raimi Abd. Rahim (Pen. SUA ABIM), Dr. Amran Mohamad (Pemangku SUA ABIM) dan penyampai yang tidak asing lagi iaitu Sdr. Sayed Munawar Jamlullail (Personaliti RTM 1) juga turut diundang.

Peserta-peserta bersama-sama tenaga penggerak Maahad as-Sofa sedang mengalunkan Qasidah. (kalau tak pandai tu, dengar pun ok je… memang mengasyikkan..)


Sepanjang kem tersebut berlangsung, banyak input-input berguna yang dapat diambil kerana sebagai seorang mahasiswa, secara tidak langsung kitalah yang bakal meneraju negara pada masa hadapan. Jadi, setiap individu khususnya yang bergelar seorang mahasiswa harus mempunyai sifat kepemimpinan dalam diri mereka. Hal ini kerana, walaupun kita tidak mampu untuk memimpin sesebuah negara atau organisasi-organisasi yang besar, tetapi mahu tidak mahu kita mesti akan menjadi pemimpin pada diri sendiri dan keluarga pada masa akan datang.


Amanat daripada Tuan Haji Yusri

Ceramah oleh Sdr. Mohd Raimi

Bual bicara semasa oleh Sdr. Sayed Munawar dan Dr. Amran


Satu perkara yang saya tertarik untuk dikongsi bersama ialah saya sempat berbual dengan Pak Cik Ayub (maaf jika tersilap nama) yang merupakan salah seorang penjaga di maahad tersebut. Saya tertarik dengan persoalan yang dilontarkan kepada saya iaitu “Bagaimana untuk menjadi seorang pemimpin yang berjaya?”. Jawapan yang terlintas dalam benak fikiran saya pada ketika itu adalah seperti perlu bersikap jujur, berilmu dan macam-macam lagi yang merupakan jawapan common yang sering kita dengar. Tetapi jawapan yang diberi oleh pak cik itu ialah ‘pemimpin tersebut perlu disayangi oleh masyarakat’. Persoalannya yang timbul di sini ialah bagaimana ingin menjadi pemimpin yang disayangi oleh masyarakat?.

Sebenarnya salah satu cara untuk disayangi oleh orang lain adalah dengan cara kita terlebih dahulu yang perlu menyayangi orang lain. Tetapi kita jangan lupa bahawa untuk menyayangi orang lain, kita mestilah terlebih dahulu menyayangi Allah SWT melebihi daripada segala-galanya. Dengan cara tersebut, InsyaAllah, Allah SWT akan melembutkan dan membuka hati-hati kita untuk menyayangi orang lain. Secara tidak langsung, dengan kita terlebih dahulu menyayangi orang lain, maka akhirnya orang lain atau masyarakat juga akan menyayangi kita seterusnya manghormati dan menyanjung kita sebagai seorang pemimpin yang berbakti kepada masyarakat, agama, bangsa dan negara.

Kesimpulannya di sini, negara yang makmur dan maju lahir daripada pemimpin yang berwibawa, sepertimana yang disebut oleh Prof. Abdullah dan Pn. Ainon mengenai definisi kepimpinan:

“Mendapatkan orang-orang lain supaya mengikut, atau mendapatkan orang-orang lain supaya mahu melakukan tugas-tugas tanpa dipaksa”.

Jadi, untuk mancapai tujuan tersebut, kita haruslah menghormati dan menyayangi sesama manusia di samping meletakkan kecintaan terhadap Allah yang paling utama. Di samping itu juga kita harus ingat bahawa menjadi seorang pemimpin itu merupakan satu Taklif (amanah), dan bukannya Tasyrif (bangga), iaitu berbangga-bangga atau riak dengan kedudukan yang disandang. Sekian, wallahua’lam.


Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...